Genus frågor!






Satt och bläddrade igenom lite bloggar och hamnade på någons blogg ( tydligen en ganska stor blogg eftersom den ligger framme på förstasidan) där hon "tog upp genusfrågor". Hon skriver om hur hon irriteras över att folk kallar hennes dotter för prinsessa och att hon inte vill att folk ska tro att hon vill att det ska framstå som att hennes dotter ska vara en prinsessa. Men är det verkligen det som är problemet när vi pratar om genus?
Jag personligen tycker inte det.

Om ni frågar mig så tycker inte jag att genus problemen" har något med färger, prinsar och prinsessor, leksaker eller allmänhetens syn på vad som är flickigt och pojkigt att göra. Flickor måste kunna få vara flickor och pojkar pojkar.
Problemet ligger i att vi behöver göra samhället mer jämställt med samma löner och samma förutsättningar.
Lär barnen att dom kan bli vad dom vill och välja själva.

Leah är jätte förtjust i färgerna rosa och lila och jag kan inte se något fel i det. Hon älskar att leka prinsessa och god riddare. Ibland är hon prinsessan och ibland är hon den gode riddaren, allt beroende på vad hon själv känner för. Jag som mamma vill inte pressa henne åt något håll... varken till att bli mer "flickig" eller mer "pojkaktig". Hon får helt enkelt välja själv vad hon gillar och inte. Vill hon ha en actionman så får hon det istället för en barbie, men väljer hon å andra sidan att hon tycker om barbie så är det det hon gillar! Lär barnen att dom kan vara flickiga och pojkiga på det sätt dom själva vill.

Jag tycker att många som tar upp det här med genusfrågor pratar om att tjejer inte får samma möjlighet att vara "tuffa" som pojkar, men pojkarna då? Ges dom samma möjlighet att vara mjuka? Vad händer när lillgrabben vill börja med konståkning? eller ridning? Skulle dessa mammor som är så måna om att deras flickor inte ska drillas i vad som är flickigt/kvinligt säga samma sak om det gällde deras söner? Om en tjej vill spela fotboll eller åka kross är det helt accepterat idag, vill däremot en pojke börja med balett ( eller hur det nu stavas) är det fruktranskvärt och pinsamt.. han kommer ju bli retad av dom andra pojkarna och det vill ju ingen utsätta sina barn för. Vadå utsätta sina barn för? Lär ni er son att det är okej att inte gilla samma saker som alla andra så kommer det antagligen visa sig att det finns fler pojkar där ute som vill samma sak.

Blir så irriterad när det är småsaker som folk stör sig på istället för att se helheten och dom riktigt stora viktiga sakerna.

Puss

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback